Про важливість високого рівня емоційного інтелекту у сучасної людини чути чи не з кожної праски. Втім пересічна людина не завжди до кінця розуміє, що за звір такий той «емоційний інтелект» і навіщо батькам якось додатково займатися емоціями дитини – то ж всього лиш емоції.

Втім емоційний інтелект дитини закладається в ранньому дитинстві, а роль батьків у його формуванні є ключовою. Що дбайливі дорослі можуть зробити, щоб підвищити шанси дитини бути успішною в різних сферах життя – а саме в цьому, не більше і не менше, полягає роль емоційного інтелекту.

Навіщо розвивати емоції у дітей?

Емоційний інтелект є тією частиною психіки людини, що дозволяє будувати гарні, конструктивні чи теплі стосунки з іншими людьми. Йдеться про весь спектр людських стосунків: робочих, дружніх, партнерських, любовних, сімейних.

В чому важливість емоційного інтелекту? Чому про високий рівень розвитку емоцій так багато говорять останні десятиліття?

В 1938 році почалося найдовше в світі соціально-психологічне дослідження, яке зараз називають дослідженням щастя. Його приголомшливі результати оголосили в 2016 році. Американські дослідники протягом десятиліть шукали відповідь на питання, від чого залежить суб’єктивне відчуття щастя.

Щоб відповісти на нього 4 покоління вчених протягом 75 років спостерігали за життям 724 чоловіків. Половина з них на момент початку дослідження були студентами Гарвардського університету, друга половина – мешканцями найбідніших районів Бостона.

Кожні 2 роки протягом усього їхнього життя кожен з них відповідав на запитання анкети та проходив медичне обстеження. Також дослідники спілкувалися з близькими піддослідних – дружинами, дітьми, друзями.

Попри те, що при початку дослідження більшість піддослідних вважали, що щастя полягає у досягненнях, заможності, славі, 75 років дослідження спростувало ці гіпотези.

З’ясувалося, що найкраще фізичне здоров’я, когнітивні навички та психологічне самопочуття мали ті піддослідні, які мали гарні, теплі стосунки з іншими людьми, в яких збереглися теплі стосунки в сім’ях, з дітьми тощо.

Сучасні маркетингові дослідження доводять, що серед двох кандидатів з приблизно рівноцінними професійними навичками та рівнем інтелекту підвищення скоріше отримає співробітник, який вміє домовлятися, слухати, підтримувати своїх колег.

Отже вміння спілкуватися, розуміти себе та інших є ключем до успіху в різних сферах життя.

Роль дорослих у формуванні емоційного інтелекту у дітей

У фінансових магнатів найчастіше виростають діти з розвиненими навичками фінансової грамотності.

У екоактивістів виростають діти, що турбуються про природу.

У малозабезпечених людей виростають діти, яким надзвичайно складно піднятися набагато вище рівня можливостей своїх батьків.

Діти-мауглі виростають неспроможними до соціалізації в людському суспільстві.

У батьків, що люблять читати, виростають книголюби.

У батьків з високим рівнем емоційного інтелекту виростають діти, здатні до емпатії, які добре розуміють себе та інших людей.

Діти виростають дуже подібними до своїх батьків, навіть якщо обіцяють собі нізащо не бути на них схожими. Але гарна новина щодо рівня емоційного інтелекту полягає в тому, що його можна розвивати протягом усього життя.

Художня література, книги – один зі способів, за допомогою яких можна розвивати емоційний інтелект. Книги розвивають емоційну сферу навіть дорослої людини, тим більше, дитини. Це відбувається через знайомство з різними життєвими досвідами, які не доводилося переживати. Наприклад, читаючи про переживання людини, яка проходить через розлучення, можна відчути й зрозуміти, через що вона проходить, навіть без власного досвіду, пов’язаного з завершенням стосунків.

Отже, для розвитку будь-чого дитині необхідний дорослий. Один з інструментів для розвитку емоцій – книги. Причому для різного віку потрібні різні книги.

Як допомогти розвитку емоцій у дітей 3 – 6 років

Перший етап розвитку емоційного інтелекту у дітей приблизно співпадає з усвідомленням дитини себе, як окремого суб’єкта – коли з’являється слово «Я». Це відбувається приблизно в 2,5 – 3 роки.

У віці з 2,5 до 6 років діти активно знайомляться з емоціями: дізнаються їхні назви, навчаються відстежувати у себе ту чи іншу емоцію. Поступово до базових емоцій на кшталт радості, суму, злості до складніших, дитина переходить до знайомства зі складнішими: огидою, почуттям провини, ревнощами тощо.

Причинно-наслідкові зв’язки між подіями та власними відчуттями внаслідок цих подій – важлива ознака людини, яка добре себе знає і розуміє. Отже, це ознака людини з розвиненим емоційним інтелектом.

Каталонська письменниця і арттерапевтка Анна Льєнас створила чудову серію книг для знайомства з емоціями дітей від 3 до 6 років. Ці книги в дуже поетичній і милій, часом веселій, часом зворушливій і щемкий спосіб знайомлять дітей з емоціями та різними переживаннями.

 

Ця серія – дуже крутий інструмент розвитку емоційного інтелекту в найменших дітей. В ній є книга для знайомства дитини з базовими емоціями та розмальовка, яка допомагає дитині уявити свої внутрішні відчуття в різних ситуаціях. Одна з книг серії допоможе дитині адаптуватися в новому колективі (в садочку або в школі), а щоденник емоцій для молодших школярів закладе навички саморефлексії. Ще одна книга серії знайомить дитину з дискомфортом, який відчуваєш внаслідок того, що не зміг сказати «Ні» і допомагає скласти аптечку емоційної самодопомоги.

 

Дуже цікаву книгу для емоційного розвитку найменших написала каталонська психотерапевтка та дитяча письменниця Сусанна Ісерн. Вона називається «Це ж не джунглі!» Ця книга допомагає дітям усвідомити власний негативізм в той непростий період дитинства, коли малюки починають на все відповідати «Ні!» Кумедну історію ілюструвала відома на весь світ каталонська ілюстратотрка Росіо Бонілла.

Розвиток емоційного інтелекту у дітей 5 – 8 років

Емоції п’ятирічних дітей вже досить складні, а переживають дітлахи їх досить бурхливо через те, що прифронтальна кора головного мозку все ще в процесі розвитку. В 5 – 8 років діти вже мають широке коло спілкування і активно будують стосунки, головні з яких в цьому віці – дружні.

Діти переживають дуже різні почуття та емоції, пов’язані з іншими людьми: любов, захоплення, образу, почуття провини, ревнощі, заздрість, сором, обурення. При цьому діти не завжди розуміють, що саме переживають, і в цьому їм знову потрібна допомога дорослих.

Дорослі навчають дітей «емоційній грамотності» власним прикладом і сповненими сприйняття розмовами. Але це в ідеалі. На практиці дорослим часто-густо не вистачає часу чи сил на те, щоб вловити емоції дитини й допомогти їй з ними розібратися. На допомогу приходять книги, створені спеціалістами, які знаються на емоціях дітей.

Серія «Майстерня емоцій» про дітлахів-відчайдухів та їхнього песика допоможе дітям 5 – 8 років зорієнтуватися в світі емоцій. 8 книг серії – це 8 захопливих пригод, під час яких читачі разом з головними героями долатимуть страх та гнів, розбиратимуться з сумом та ревнощами, знаходитимуть радість у дрібницях вчитимуться взаємодіяти заради досягнення цілей, ставатимуть впевненішими в собі.

 

Серію книжок написала Ельса Пунсет, відома в іспанськомовному світі експертка з емоційного інтелекту, яка має тисячі переглядів на YouTube та десятки книжкових бестселерів для дітей і дорослих.

В 5 – 8 років емоції стають складнішими, на зміну простим і конкретним страхам темряви, павуків тощо приходить тривожність і сумніви. Щоб допомогти дітям (і дорослим також!) опанувати корисну навичку перетворювати тривоги на пригоди.

 

Мила та зворушлива книга «А якщо мене проковтне кит?» допоможе батькам налагодити близькі стосунки зі своїми подорослілими малюками.

Емоційно дорослу людину відрізняє не лише вміння долати емоційні негаразди, а й навички розуміти свої сильні сторони та розвивати їх. З цим допоможе серія Суперсил, в яку входить три книги: «Велика книжка суперсил», «Велика книжка Суперскарбів» та практичний посібник з цікавими завданнями «Зошит суперсил».

 

Короткі історії в цих книгах дадуть дитині їжу для розумів над своїми сильними сторонами та зовнішніми ресурсами, які надають внутрішніх сил.

Вміння співчувати – частина емоційного інтелекту

Емоційно зрілу людину відрізняє розвинена емпатія – вміння поставити себе на місце іншої людини, зрозуміти її почуття та емоції й надати необхідну допомогу. Розвинути навички емпатії також допоможуть книги! А саме – книги про тварин.

Недаремно 100% дітей люблять читати про тварин – ці книги емоційно чіпляють, викликають бажання співчувати.

Дебютна книга української волонтерки та ілюстраторки Валентини Дуван про двох вуличних собак, які разом переживають різні пригоди.

 

Ця цікава художня книга для дітей 6 – 10 років також є соціальним проєктом. В кінці неї читачі знайдуть невеличкий розділ, в якому описані усі способи допомогти безпритульним тваринам. Спойлер для занепокоєних батьків: брати усіх додому зовсім не обов’язково!

В 2024 році у видавництва «Каламар» вперше українською мовою вийшла книга «Твоя Клементина» майстрині бестселерів про тварин, американська авторка Карлі Соросяк, яка володіє секретом бестселлерів про тварин. Можливо її секрет полягає в любові до тварин, можливо у таланті вигадувати надзвичайно цікаві історії та захопливо їх розповідати.

 

Історія про Клементину нетипова хоча б тому, що головна героїня – миша. І не просто миша, а геніальна ще й неабияка оптимістка. Окрім вміння співчувати вона доведе читачам, що кожен може змінити світ навколо себе, навіть маленька миша. Ця життєствердна історія варта, щоб її прочитали!

Яку книгу оберете для розвитку емоційного інтелекту вашої дитини?