Рано чи пізно, але всі батьки зіштовхуються з необхідністю вчити дитину читати і писати. І для більшості сімей це дійсно важкий процесс. Буває дуже складно одразу знайти підхід до дитини. Трапляються ті, які дуже хочуть вчитись і роблять це із задоволенням, але всі ми знаємо, що таких меншість.

Тому дуже важливо підготуватися до цього процессу, як мінімум, прочитавши статті на тему того, як і коли потрібно навчати дитину читати. Тому спершу давайте визначимо, з якого віку слід починати цей процес.

Навігація по статті:

Ознаки того, що можна пробувати навчити дитину читати

Перед тим як починати вчити дитину читати, необхідно точно зрозуміти, що вона до цього готова. Головні ознаки, що пора приступати до навчання, коли:

  1. Вільно розмовляє і розуміє всі речення.
  2. Розрізняє літери в словах за звуком.
  3. Ваша дитина вимовляє всі звуки в слові (якщо це не так, то паралельно з освоєнням вміння читати, потрібно ходити до логопеда, який допоможе в цьому).
  4. Сформована просторова орієнтація, тобто дитина розуміє де верх, а де низ.

Чіткого віку для того, щоб почати навчання немає. Проте традиційно оптимальним вважається 5 років. В цьому віці у дитини вже достатньо розвинена “посидючість”, зосередженість та проявляється цікавість до навчання.

В цілому, потрібно орієнтуватись на поведінку дитини. На її цікавість до книг та читання загалом. Багатьом дітям в цьому віці стає цікаво: “що ж таке написано на продуктах?” чи “що написано на початку гри на телефоні?”. Якщо ви помітите подібні ситуації, то сміливо починайте вчити дитину читати.

Як правильно навчити дитину читати?

Як швидко навчити дитину читати?

Якщо людина любить те що робить, то це виходить в неї значно краще за все інше. Таке правило діє на нас з найменшого віку. Тому дуже важливо не відбити у дитини бажання читати. В першу чергу це залежить від вашого терпіння. Відмовтеся від бажання швидко навчити дитину читати, не кричить і не примушуйте до книг. Звісно, зовсім забувати про щоденні вправи для читання не можна, але спробуйте домовитись з дитиною на мінімальний час в день. Особливо гарно це працює, якщо вона знає, що потім на неї чекає винагорода.

Друге важливе правило – подавати власний приклад. Діти такого малого віку копіюють вашу поведінку. Якщо ви у свій вільний час лише лежите на дивані та дивитесь телевізор – це погано вплине на навчання дитини. Адже вона буде знати, що це нормально і не захоче вчитися читати. Тому привчайте дитину змалечку бачити вас з книгою в руках. Якщо у вас немає на це часу вдень, то спробуйте читати дитині на ніч. Так вона швидко звикне до книжок і почне цікавитись історіями з них.

Ви можете почати з казок Ганса Християна Андерсена. Наприклад, з “Дюймовочки” – надзвичайно зворушливої казки про крихітну дівчинку на ім’я Дюймовочка. Ця книга покаже дитині, що добро і любов роблять наш світ кращим і людянішим.

А от якщо ви хочете читати разом з дитиною, то тут вам прийде на допомогу книга: “Велика книга Суперсил”. В ній багато смішних картинок, які хочеться довго роздивлятися. Тому увага дитини точно буде прикута до книги. Вона найкраще підійте для тих, хто тільки починає свій нелегкий шлях до самостійного читання.

Ще один варіант того, як зацікавити дитину в читанні – дати їй стимул до цього. Наприклад, завантажити цікаву гру на телефон, де потрібне вміння читати. Але не обирайте занадто важку гру, візьміть щось легке, щоб дитина зацікавилась і почала вас питати, що означають ці слова.

Як допомогти дитині навчитись читати?

Як правильно навчити дитину читати?

На сьогоднішній день шляхів до навчання дитини безліч. Ми ж розберемо класичні методики того, як навчити дитину читати.

Азбука та буквар

Це мабуть найкласичніший метод навчання, але разом з тим найдовший. За допомогою азбуки дитина візуалізує букви. Вона запам’ятовує те, що тваринка на картинці починається з літери, що зазначена поряд. Такий метод не навчить її читати, але привчить до зовнішнього виду букв та їх розуміння.

Буквар працює іншим чином – даючи дитині спочатку літеру, потім склад, а потім слово. Таким чином послідовно показуючи те, як з літер виходять слова, а потім і речення.

Тож, об’єднуючи ці дві книги, ви поступово навчатимете дитину читати по складах.

Методика Домана

Методика Домана – це використання карток зі словами. Вказуючи дитині на предмет та показуючи картку, можна зробити так, щоб вона запам’ятала зовнішній вигляд літер. Цей метод можна використовувати для дітей з 3-х років. За його допомогою у дитини розвивається фотографічна пам’ять і вона може “читати” знайомі слова в тексті.

Динамічні кубики Зайцева

Саме так називаються кубики з літерами на них. Головний метод їх використання – складання слів з них. Кубики можна використовувати з 3-х років, адже навіть не акцентуючи увагу на букви діти візуально можуть їх запам’ятати. І вже з часом разом з вами робити слова та цілі речення. Ви можете пришвидшити процес запам’ятовування літер, постійно питаючи дитину: “Що це за буква?” чи “Будь-ласка, знайди мені літеру “Б”.

Методика Монтессорі

Частіше за все, дитина спочатку вчиться читати, а потім вже писати. Проте, методика Монтессорі стимулює робити все навпаки – спочатку вчимося писати літери, а потім читати їх. Діти починають з того, що обводять і заштриховують букви і завдяки цьому запам’ятовують їх. Коли вивчено кілька голосних і приголосних, переходять до перших простих слів.

За допомогою даних методик можна навчити читати дітей як трьох так і семи років. Але не забувайте, що для досягнення мети, заняттям з дитиною треба присвячувати багато часу та терпіння. Якщо ви не готові до цього, то краще звернутись до спеціалістів у цьому питанні.

Навчити дитину читати

У навчанні важливо постійно практикуватись, тому не жалійте на це часу. Питайте у дитини при кожній нагоді, що написано на продуктах, книжках, шампуні та інших предметах побуту. Це допоможе їй значно швидше навчитись читати.