Цивілізація дала людині безліч благ, які викреслили поняття «виживання» з її повсякденного життя. Це прекрасно! Але тільки там, де закінчується цивілізація – починаються пригоди. Про це дуже добре знають туристи, альпіністи й любителі відпочинку на природі в стилі «все виключено».

Книга «Як вижити де завгодно» написана саме для вас, дорогі любителі пригод!

Що дає людині туризм?

Сучасні люди звільнені від необхідності виживати. Принаймні так було до вторгнення росії в Україну, яке з 2014 року поступово руйнує цивілізаційні норми, до яких світ звик після Другої світової війни.

Сучасна людина в нормі не потерпає від холоду, голоду, відсутності питної води чи хижаків. Її життя захищають десятки спеціальних служб, вона завжди має можливість звернутися по допомогу, якщо її потребує.

Здавалося б – цивілізація створила для людини усі умови, щоби бути щасливою. Та на практиці все виявилося не зовсім так. З’ясувалося, що гостре відчуття щастя людина відчуває саме в ситуаціях переборювання: перешкод чи самих себе. Будь-який турист підтвердить: похід змінює людину та її світогляд.

Люди ідуть в гори або за десятки кілометрів, несуть на собі кілограми спорядження, щоб по дорозі дізнатися щось нове про себе, а в кінці шляху пережити відчуття, яких не доводиться відчувати в повсякденному житті. Та за все в житті треба платити, за пікові переживання походу люди розплачуються дискомфортом.

В будь-якому поході є два важливих етапи:

  1. Планування. Необхідно уявити усі можливі ситуації та способи виходу з них. Потрібно взяти усе необхідне, але подбати про вагу, адже геть усе, що полегшує побут взяти неможливо.
  2. Незаплановані ситуації в самому поході. Кмітливість, обізнаність, досвід допоможуть вийти з різноманітних ситуацій, що можуть статися в поході.

Книга «Як вижити де завгодно» допоможе туристам в обох ситуаціях: розуміння різних екстремальних обставин допоможе гарно спланувати похід і підготуватися до ситуацій, що можуть трапитися вже в процесі.

А головне – вона надзвичайно цікава. Навіть тим, хто не уявляє свого життя в наметі чи просто неба, але захоплюється завзятими туристами, буде цікаво гортати сторінки, роздивлятися щедрі ілюстрації та пізнавати багатогранність світу навколо.

Структура книги «Як вижити де завгодно»

Вже з першої сторінки – змісту – засобами інфографіки наочно і творчо зрозуміло, в яку подорож запрошує книга і які нові знання отримають читачі.

Про що розповість книга «Як вижити де завгодно»:

  1. Правила виживання в 11 природних зонах нашої планети. Читачі дізнаються, що вижити можна у відкритому океані, безкраїх лісах Північної Америки, джунглях Амазонки, посеред пустелі, у горах, на безлюдному острові чи у внутрішній частині Австралії.
  2. Попутно книга надає неочікувану і дуже цікаву інформацію про кожну з природних зон. Наприклад, чим відрізняються однакові на перший погляд холодні крижані пустелі Арктики і Антарктиди, які відмінності порятунку від спеки в Аравійській пустелі чи Африканській савані.
  3. Як люди виживають у космосі? Щороку кількість космічних туристів зростає, тож книга розкриває і цю тему.
  4. Як допомогти кожній з природних зон? Для туристів важливо бути ековідповідальними, щоб сьогоднішнє покоління не залишилося останнім, яке знає природу Землі такою ж різноманітною, як зараз. Для цього автор наводить поради з екології.
  5. Яким буде майбутнє людства? Автор пропонує невеличку подорож у завтра, в якій читачі матимуть змогу поміркувати, на що буде схоже життя, яке сьогодні так стрімко змінюється.
  6. В кінці наведений невеличкий словничок на одну сторінку, в якому зібрані основні поняття з цієї книги. Вони не стільки підвищують обізнаність, скільки демонструють цінності автора, його життєву позицію.

11 природних зон Землі, про які йдеться в книзі, це: Арктика, Австралійський аутбек, , Альпи, Антарктида, Аравійська пустеля, Африканська савана, безлюдний острів, Гімалаї, ліси Північної Америки, ліси Амазонки, Океан.

 

Кожній природній зоні присвячено 2 великих розвороти. На тих містяться цікаві факти про особливості природної зони, її мешканців, історії видатних людей, як допомогти цій природній зоні та, звісно, лайфхаки й поради з виживання.

Особливості книги

Жодна книга видавництва «Каламар» не потрапляє до видавничого портфелю випадково. Кожна з них – особлива перлина, знайдена серед новинок міжнародних книжкових ярмарків, переможців різних премій, народжена з особливого натхненного знайомства з авторами, ілюстраторами чи видавцями.

Міжнародний хіт «Як вижити де завгодно» не став виключенням. Книга отримала численні позитивні відгуки від читачів, критиків та відвідувачів міжнародних книжкових ярмарків.

Книга особлива, її можна гортати багато разів і щоразу знаходити щось цікаве і непомічене раніше.

Оригінальність

Творчий підхід до створення книги помітний в кожній її деталі, починаючи зі змісту. Пересічний перелік заголовків книги? Забудьте! Зміст книги «Як вижити де завгодно» – це окрема подорож планетою і навіть за її межі в просторі й часі! Така подача надзвичайно інформативна і допомагає візуалам (а їх понад 80 %) сприйняти інформацію цілісно і надовго запам’ятати.

В основі книги – інфорграфіка

Інфографіка – це сучасний спосіб подачі матеріалу, який допомагає сприйняти та якісно обробити великі об’єми інформації за короткий час і з мінімальними зусиллями.

Серед характерних особливостей інфографіки:

  • подача матеріалу блоками (відсутність «простирадл» тексту);
  • умовні позначки, графіки та малюнки, які розставляють акценти чи доповнюють текстову інформацію;
  • стилістична єдність, але візуальна різноманітність, яка постійно підтримує в тонусі увагу;
  • чіткі, яскраві образи, які гарно запам’ятовуються.

Висока інформативність

Книга містить всього 64 сторінки, а розповідь про особливості виживання в кожній природній зоні займає всього два книжкових розвороти. При цьому книга надзвичайно насичена корисною інформацією, яка перевертає уявлення читача про світ.

Книга виходить широко за межі пересічної книги для юних туристів. Вона змушує замислитися про екологію, розповідає історії незвичайних людей, що прославилися в тій чи іншій місцевості, спонукає до роздумів, яким може бути життя в майбутньому.

Якість та розмір книги «Як вижити де завгодно»

Як кожна книга видавництва «Каламар» – «Як вижити де завгодно» відрізняється високою якістю. Видавництво ніколи не економить на папері, картоні, друці, тож читачі отримують книги, які приємно тримати в руках, які дарують тактильне та естетичне задоволення – окрім задоволення від змісту.

Розмір книги також вражає. Енциклопедії «Каламар» завжди чималенькі, ось і ця має поважні 25 x 29 см. Це допомагає розмістити велику кількість інформації на одному розвороті, оскільки це допомагає сприймати її цілісно. З іншого боку, книги великого розміру приємно тримати в руках і гортати, відчуття від них якісно інші, ніж від маленьких енциклопедій.

Про автора та ілюстратора

Скажи мені, хто ти, і я скажу, яка твоя книга стане хітом – переінакшений відомий вислів про друзів влучно розповідає про автора книги «Як вижити де завгодно» – Бена Лервілла. Основна сфера професійної діяльності цього пана – подорожі. Понад 15 років Бен мандрує світом і розповідає про це в численних національних та міжнародних виданнях від The Sunday Times до National Geographic Traveller.

Бен обожнює природу, особливо дику, любить музику, читання і біг. До написання дитячих книжок його привела ідея закохати читачів у світ навколо.

Деніел Лонг закінчив Норвічський університет мистецтв у 2014 році. Відтоді він виконував різноманітну роботу з ілюстрації для численних компаній. Коли він не займається ілюстрацією, то прокрастинує, грає на гітарі чи майструє з дерева.